zamknij Serwis używa plików cookies w celu identyfikacji i konfiguracji użytkownika, sesji, statystyk.

Kac

Kac (Zespół drugiego dnia, Katzenjammer) to inaczej złe samopoczucie pojawiające się kilka godzin po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu. Etanol zawarty w napojach alkoholowych odpowiada za stan tzw. upojenia alkoholowego. Picie alkoholu modyfikuje jednak metabolizm organizmu, gdyż jest on wydalany praktycznie w całości w postaci zmienionej. Najczęstszymi dolegliwościami towarzyszącymi zespołowi drugiego dnia są ból głowy, pragnienie, światłowstręt, nadwrażliwość na hałas, nudności, biegunka, uczucie rozbicia, niemoc, trudności z koncentracją, bezsenność, osłabienie, brak łaknienia lub nadmierny apetyt, dreszcze, potliwość, zaburzenie funkcji motorycznych (drgawki, zaburzenia równowagi), przygnębienie i drażliwość. U wielu osób cierpiących na kaca występuje wstręt przed wypiciem lub wąchaniem alkoholu.

Wskazanie jednoznacznego winowajcy objawów "kaca" nie jest proste i ta kwestia nie została ostatecznie rozstrzygnięta. Jedną z teorii jest reaktywność aldehydu octowego, może ona być jednak negowana ze względu na niewystępowanie objawów kaca u osób spożywających napoje energetyzujące. Z drugiej strony, blokada enzymu usuwającego aldehyd gwałtownie zwiększa objawy kaca. Inna teoria mówi, że objawy spowodowane są odwodnieniem mózgu. Mechanizm odwodnienia organizmu polega na zdolności etanolu do inhibicji działania antydiuretycznego hormonu wazopresyny, a tym samym zwiększeniu wydalania wody z organizmu wraz z moczem.

Prawdopodobne jest, że za kac odpowiadają również minimalne ilości metanolu w alkoholu, czego dowodem może być zmniejszenie się objawów po wypiciu drobnej ilości etanolu wiele godzin "po". Również zawartość innych związków takich, jak wyższe alkohole (propanole, glikole), aceton, taniny, powstające w wyniku fermentacji napojów alkoholowych powoduje powstawanie kaca. Z tego względu najłagodniejsze dla organizmu są napoje na bazie alkoholu rektyfikowanego (wódki czyste), w przeciwieństwie do piwa, wina, wódek gatunkowych (whisky, gin, rum, brandy).

Kac zwykle nie wymaga leczenia, czasem jednak w przypadku nasilonych dolegliwości pacjenta należy nawodnić i podać leki objawowe.

Wstecz